Min första mors dag...

...blev helt underbar!

Vi tillbringade förmiddagen på stan i den strålande solen, promenerade och träffade på vänner spontant. Och redan där hade jag varit hur nöjd som helst! Förutom de jättevackra rosorna jag hade fått på lördagen tillsammans med mitt favoritvin, fick jag igår ett halsband som är nåt ut av det finaste jag sett! Blev så glad! Vi avslutade stadsturen med en pepsi max på en bänk i solskenet.

Kort därefter, typ direkt, styrde vi kosan vidare mot Kolbäck för att fira Kimmos mamma, och Kimmos syster Marita som ju också är en mamma. Vi hade grillmiddag i kvällssolen, och Niilo höll som alltid låda.

Lite tjockare, lite gladare, begav vi oss vidare till min mamma. Jag tackade så hjärtligt för att hon behagade att klämma fram mig, och gav henne en blomma. "Det var så lite så!", sa mamma, som faktiskt älskade sin förlossning. Undra vad jag kommer säga till Niilo... tror jag håller mig till "Det var underbart när du slutligen kom!". Niilo passade på att imponera sin mormor och morfar genom att ta sina första krypsteg hemma hos dem!



Det är jag som är Niilos mor!

Tänk att jag är en mamma! Niilos mamma. Jag har fortfarande svårt att greppa det. Det är så mycket roligare än vad jag trodde. Jag hade inte förväntat mig att det skulle vara så mycket personlighet redan, i en blott sex månader gammal bebis. Men det är det sannerligen. Han är så härlig, min fina Niilo. Pratar numera hela dagarna, gör han. Jag kan inte påstå att jag förstår vad han säger, men han ser mäkta nöjd ut när jag härmar hans ljud tillbaka. Jag älskar att vara Niilos mamma. Det är otroligt givande att få se hur en sådan liten varelse upptäcker nya saker. Helt perfekt och oskyldig är han. Min älskade Niilo!

Innan Niilo kom till världen såg jag fram emot att lära honom allt jag kan, men nu har jag insett att han redan har lärt mig mer än vad jag någonsin kommer att kunna lära honom.


Konstutställning på Pernbys

Jag var nog världens stoltaste kusin igår till Maja Lagusson, som är en sån talang att man blir alldeles mållös. Jag och Kimmo och min bror (Niilos gudfar) for till Stockholm för att titta på hennes (och de andra elevernas) tavlor. Det blev en riktigt mysig dag, och efter utställningen hann vi fika på en uteservering med min moster Lou, morbror Olle, och deras vän Ylva. Studenterna for förbi i lastbilar och skålade med oss. Lite utlandskänsla i luften!

Moster Lou och Maja:



Två av Majas verk, lite orättvist avfotograferade. Det är ett fantastiskt ljus i dem!











Har varit i Stockholm hela dagen och besök...

img_0296 (MMS)

Har varit i Stockholm hela dagen och besökt kusin Majas utställning på pernbys målarskola. Hon har verkligen talang, helt fantastiska tavlor. Skulle köpa alla om jag hade råd, får göra det när jag blir rik! Nu sitter jag, Niilo, Kimmo och min bror Martin på väg från barkarby där jag hittade ett fräsigt linne till niilo, en ännu fräsigare klänning som jag ska på mig när jag ska ner på byn med mammagruppem nästa lördag! Bilder från konstutställningen läggs upp senare!


Lilla mammsen fyllde år!

Världens bästa mamma fyllde år igår. Västeråsgänget var samlat för pizzabuffé & tårta! Alltid lika roligt att träffa alla. Och speciellt mamma då igår, förstås.





Idag ska det bakas ännu mera tårta, den här gången till Mia (något försenad födelsedagstårta) och eftersom hon älskar maräng och grädde, får det bli en marängtårta med grädde helt enkelt. Man ska inte krångla till livet!

Mia far omkring och guidar resenärer i Skottland just nu, så man får riktigt ta till vara på de tillfällen man ses. Om ni är intresserade av att komma till ett riktigt sagoland (där det även finns riktigt god whisky) gå in på Mias hemsida www.skottlandsresor.se och boka en resa!

Här är en av mina favoritbilder från ett av många slott vi besökte. Mia är nästan två meter lång så ni kan ju tänka er hur stor den här öppna spisen var!


Här försökte jag le när jag var livrädd. Det var VÄLDIGT högt upp i slottstornet.

Kajsas lättbakade tårta!

Ibland räcker ju inte tiden till, men det är ändå trevligt att göra något med hembakt känsla. Den här tårtan är hembakt, men med lite enkla knep som gör att det går snabbt och lätt. Det här receptet använder jag alltid när jag ska göra en klassisk gräddtårta. Men idag spacklade jag den, för att sedan täcka den med marsipan.

Börja med att göra själva sockerkakan. Kan göras dagen innan för att slippa stressen.

För 15-20 bitar:

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 ½ tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver i en egen skål. Blanda ner mjölblandningen i ägg-sockerblandningen. Häll smeten i en 3 liters rund, slät kakform klädd med smord aluminiumfolie. Grädda på galler på första falsen nerifrån i 200 grader i 40 minuter. Jag rekommenderar att kanske sänka värmen lite och kolla till kakan oftare för att det inte ska brännas vid om man inte har gjort den här kakan förr. Sockerkakan blir väldigt fast i konsistensen och suger åt sig fyllningar väldigt bra.

Låt den svalna och skär den sedan i tre delar.

    

Mina fyllningar:

Det är här halvfabrikat kommer till nytta ibland när man inte har tid. Det går fort men blir ändå riktigt gott.

Blanda vaniljkräm och hackad choklad och bred på det understa lagret.
Lägg en botten ovanpå vanlij&chokladblandningen. Bred ut ett rejält lager hjortronsylt på den nya "våningen". Vispa grädde och blanda ner ytterligare hjortron i den. Bred eller spritsa ovanpå hjortronsylten.

Anledningen till att jag först brer på ett lager med enbart sylt är för att tårtan ska bli riktigt saftig. Om du spritsar på grädd&hjortronblandningen så se till att ha en tyll med ett stort hål.

Efter dessa steg
kan du ju nu välja att göra en klassisk gräddtårta och bara spritsa på grädde och dekorera med jordgubbar eller något annat gott. Men jag valde som sagt att spackla. När jag "lat-spacklar" använder jag mig av hårt vispad grädde (ca 2 dl) blandat med kvarg (200g). För att få en jämn spackling, använd en varm spatel. Om du har tid kan tårtan gärna stå i kylen en stund, om inte är det också okej.

När du täcker en tårta med marsipan kan det vara en god ide att "fodra" marsipanlocket med antingen lite matolja (typ, raps) eller lite smält smör. Detta för att tårtan inte ska börja "svettas".

Dags för det roligaste! Dekorera! Låt fantasin flöda. Jag gjorde ränder med baksidan på en kniv och borstade lite ätbart pärlemorglitter över marsipanlocket. Sen satte jag dit några pärlor. Enkelt och snabbt!




Bilder från helgen!

I lördags for Kimmo till Gelleråsen och STCC för lite "brum-brum" som jag uttryckte det. Suck! Märks att ordförrådet blir något skadat av att vara hemma med en liten.  Jag passade på att mysa lite med mamma och syster i systers hus. Mamma envisades med att rensa i trädgården fastän de ska ta bort allt som finns där nu och bara ha gräsmatta och trall. Men vi hade mysigt!




Då vad den här - separationsfasen...

...deluxe!

"Separationsångest och reservation inför främlingar är två utmärkande känslor under en lång tid framöver. Barnet vill vara nära dem som betyder mest, och en bit ifrån dem som hon eller han inte känner."

Det har varit på gång ett tag men nu tror jag faktiskt att den är här på riktigt. Niilo har börjat säga "mamma", och kastar ut sina små armar och klänger sig fast. Gulligt är det ju förstås och en liten del av mig blir ju alldeles till mig av lycka. Han gråter dock en skvätt när jag lämnar rummet, och vill inte gå och lägga sig. Han är riktigt envis! Idag var han uppe till nästan 23.00, fast han hittills oftast har somnat 20.00 som en liten klocka. Men inte nu. Nu ska han kolla på TV med mamma och pappa, eller sitta emellan oss och bara vara. Han klipper med ögonlocken och skrattar, men sova - det ska han icke! Till slut var det ju dags för nattmålet som vi i vanliga fall ger honom i sömnen. Efter det somnade han till slut. 

Har läst på lite, och det står överallt att man ska sätta sig in i barns känslor när de är i den här fasen. De gråter ju faktiskt inte för att jävlas. De tror på riktigt att när inte mamma eller pappa syns, så finns de inte. Och kanske kommer de aldrig tillbaka! Det bästa är att låta barnet utforska den nya världen från mamma eller pappas famn så gott det går. Självklart kan man lämna bort för en kväll eller några dagar, men helst inte mer. Tydligen bestäms barnets grundtrygghet i den här åldern.

Läskigt! Vill ju inte förstöra ungstackar´n! Det är sånt här jag tycker är svårast med att vara mamma. Allt man investerar nu i dessa tidiga år, sägs att man får tillbaka när de är äldre. Men tänk om jag inte lyckas?




Ansiktet i skuggan och benen i solen! Prec...

img_0272 (MMS)

Ansiktet i skuggan och benen i solen! Precis som jag vill ha det! Kimmo är på stcc och jag sitter och väntar på mor min som ska komma och avlasta mig lite! Inte för att niilo är en belastning direkt :) ut i solen med er gott folk!


Härliga eftermiddag!

Jag låter bilderna tala (så att jag för en gångs skull inte gör det):










Knasigheten går i arv.

Vaknade av den här synen, som vanligt nuförtiden:



Niilo sover nämligen med antingen armar eller ben utanför spjälsängen. Vill ni höra något knepigt? Både jag och min mor gjorde likadant. Den går alltså i arv, knasigheten. Märkligt det där. Niilo låg ju visserligen på sniskan redan i magen så egentligen borde jag väl inte vara förvånad.



Jag är fullt medveten om att detta blir mer och mer en mammablogg, men i mitt liv hinns det inte med så mycket annat just nu. Har några spännande saker på gång, men de berättar jag lite senare om. Dock tycker ju jag att mammalivet är väldigt spännande redan som det är, eftersom man får lära sig nya saker hela tiden. Niilo är ju vaken nästan hela dagarna nu förutom några powernaps så det blir inte att man har lika mycket tid som innan.

Idag skulle egentligen Kimmo ha varit pappaledig men det har varit lite körigt för honom på jobbet så det gick inte. Riktigt trist, tycker jag (och förmodligen Kimmo också)! Det är så mysigt att ha hela familjen hemma. När Niilo har vaknat från sin lilla lur ska vi nog bara leka lite, äta lite lunch, och sen gå en promenad som får avslutas med lite gungande. Blir nog mellanmål ute i det gröna.

Avslutar förmiddagens inlägg med ett riktigt hett tips till alla er med småknoddar (om ni inte redan har upptäckt detta): Bebisar älskar ju fjärrkontroller. Blir tokig på Niilo. Han slänger sig efter dosorna! Så nu köpte vi en leksaksdosa, fungerar hur bra som helst! Den spelar och blinkar också.



Hemkommen från stan!

Idag sov jag verkligen inte bort dagen. Klockan tio mötte jag upp Maria & Tilda för promenadsällskap ner på stan. Maria & Tilda skulle till Pinglan (Babyrytmik), och jag och Niilo behövde shoppa lite.

Det blev nån slags dykardräkt och en solhatt till Niilo.

Bild lånad från www.polarnopyret.se

Solhatten invigdes direkt!



Efter att vi hade shoppat mötte vi upp Kimmo på Eggeborns och hämtade ut bilderna på Niilo (och nej - det kan aldrig bli FÖR många bilder på Niilo). De blev så fina! Jag och Kimmo passade på att äta lunch ihop, och sen begav jag mig till Djäkneberget och mammamaffian.






På vägen hem från stan passade jag på att promenera in i en cykelaffär. Frågade lite om barnstolar till cyklar och så. Kan vara bra att ha en cykelstol när vi ska vara på Öland eftersom det är så lätt att ta sig in till kroken då. Skulle även vara bra med en cykelkärra. Då får man ju plats med både Niilo och picnickorgen. Perfekt!

Förresten, med risk för att göra bort mig här - Upptäckte att det finns toaletter där man betalar med sms! SÅ SJUKT PRAKTISKT. Vem har på sig en femma nuförtiden? Inte jag i alla fall! Älskar´t!

Mammaträff på djäkneberget!

img_6807 (MMS)

Mammaträff på djäkneberget!


Vi ska gung-gung-gunga du och jag...!

Måste ju erkänna att det är lite roligare att vara mammaledig nu när det börjar bli varmt ute. Hoppas det håller i sig! Internet här varit nere här ett tag så det har inte blivit alltför många inlägg. Tog så fina bilder när jag var ute på promenad häromdagen med Maria & Tilda. Både Niilo och Tilda verkar gilla att gunga. Niilo hade dock lite feber så han fick inte gunga så länge.

Efter "vildmarksrundan" gick vi till parken vid oss och mötte några sköna typer.



Och favoritgungorna var lediga även denna gång.




Eftersom Niilo inte var så pigg såg han ut såhär efter ett tag:


Då fick han krypa ner i vagnen och fortsätta sova. Tilda däremot var helt lyrisk och skrattade så härligt!



Vilda Tilda är så söt! När regndropparna började falla ner på oss drog vi oss snabbt som ögat hem.

Niilos feber håller sig i även idag, men han är lika glad som vanligt. Fast nog märks det att inte allt är hundra. Killen sov till 12 idag. T o l v! Och så även hans mor! Kändes inte jättebra att man sov bort en hel förmiddag, men oj så mysigt vi hade. Vi låg i stora sängen och höll varandra i händerna och sov. Skapligt mysigt.

Ikväll har vi umgåtts med Charlotte & Fredrik. Vi for ner till hamnen och åt, promenerade, och åt lite igen. Det är lustigt hur det blir när det börjar bli varmt. Man stöter oftare på människor man känner som också är ute och lapar sol och värme. Härligt!

Imorgon ska jag och Niilo ta en repa på stan, och hämta bilderna från fotografen. Sen hoppas jag på en date med Helene och ett glas rött (kanske två).

Middag på kajens!

img_0256 (MMS)

Middag på kajens!


Mellanmål på balkongen idag! Har inget fun...

img_0252 (MMS)

Mellanmål på balkongen idag! Har inget fungerande internet hemma förutom i mobilen, så det har blivit lite skralt med inlägg. Snart kommer Charlotte och Fredrik hit, då ska vi invänta Kimmo och sen hitta på något roligt minsann!


Niilo älskar sin apa, och apan älskar Niilo!

img_0250 (MMS)

Niilo älskar sin apa, och apan älskar Niilo!


Två heta killar!

En liten kille med feber, och en Kimmo - som alltid är het såklart =)

BVC-besöket gick över förväntan för min del.
Kanske inte för Niilos om han nu hade förväntat sig något - förmodligen inte. Kimmo var ju med och höll i Niilo medan Niilo fick sina sprutor, så jag passade på att riktigt titta. Har aldrig sett någon få en spruta eftersom jag är dödligt rädd. Men det var ju inte så farligt! (Niilo kan komma att överklaga på just den punkten).

Jäklarns så arg han blev när Åsa stack till honom! Krokodiltårarna sprutade, och han kippade efter andan. Sen spände han blicken i Åsa och såg ut ungefär som han var beredd på krig, och så utbrister han högt och ljudligt...

.. BÖHBÖHBÖHBÖÖÖÖÖÖÖH!

Trodde vi skulle skratta ihjäl oss. Åsa kunde inte heller hålla sig, trots att Niilo hade en högst allvarsam blick när han skällde ut henne. Han grät till och från en stund, men Åsa ville inte släppa iväg oss innan hon och Niilo var kompisar så vi stannade kvar några minuter tills hon hade fått honom att skratta.

Niilofisken är nu hela 69 cm lång, och väger 7280 gram. Han fick riktigt fräna plåster som han mer än gärna visar upp.





Nu har han fått feber precis som efter de förra sprutorna och har varit väldigt mammig hela kvällen. Inte mig emot! Han är så pappakär i vanliga fall så det var kul att känna sig lite extra omtyckt. Fast egentligen tycker jag att det är otroligt gulligt hur Niilo och Kimmo håller på, speciellt eftersom de är så lika till utseendet. Det är väldigt underhållande.

Idag har jag fått många egoboostar. Vaknade av att Niilo ropade "Mamma-mamma-mamma!" Trodde det var en ren slump, men så senare idag när han låg och spände i gymmet och jag gick för att hämta rena lakan till hans säng ropade han igen - "Mamma....mamma!" När jag kom in slutade han att ropa men blev jätteglad när han såg mig, så jag vette tusan om han inte förstår lite i alla fall. Svårt att säga.

Efter BVC-besöket var jag förresten upp till distriktssköterskan för att visa upp min fjärde familjemedlem - vageln på mitt öga! Som väntat så kunde hon inte hjälpa mig utan såg ut som ett frågetecken och bad mig kontakta ögonläkaren. Blir så matt. Jag har ringt min familjeläkare 15 gånger nu och fått samma svar hela tiden, att de inte gör något åt vaglar, men att efter sex månader kan man ta en diskussion. Tydligen hade de inte kompetensen för den sistnämda diskussionen. Hursomhelst så var det väl bra att jag gick dit, då får jag kanske lättare en tid hos ögonläkaren.

Jag säger då det, jag säger då det...! Tur att man är obotlig optimist, annars kanske jag hade känt mig lite uppgiven över vagelsituationen vid det här laget.

What a day...!

"Fortuned smile, and came my way...bringing love I´d never thought i see...I´m so lucky to be me!"

Sedär  - en gammal Monica Z-dänga bara sådär! Den bjussar jag på!

Eftersom jag är svensk måste jag ju kommentera att vädret är helt galet underbart idag - tjohoo! Åt lunch ute på balkongen såklart. Pitabröd med falafel, hummus och fetaost sås. Tror ni att jag njöt? Det tror jag!

Snart kommer jag dock inte att njuta. Niilo ska till BVC och ta sprutor (inte själv förstås - som den fantastiska mamma jag är följer jag med). Det kan ju bli intressant. Förmodligen blev han sjuk eftersom han blev det förra gången, stackarn. Jaja, det är ju för ett bra syfte. Kimmo följer med också, eftersom jag nästan svimmade förra gången. Men jag skulle vilja lära mig att hantera detta. Känner mig ju så oerhört mesig. Kommer bergis störtböla.

Men hur lätt är det när ens barn tittar på en såhär...



..och man vet att de ska sticka nålar i honom? Det GÅR ju bara inte.

En annan konstig sak med BVC är att jag alltid är väldigt noggrann med hur jag och Niilo ser ut när vi ska dit. Ungefär som att jag tror att de ska ta honom ifrån mig ifall han har minsta fläck på bodyn eller för att strumporna inte matchar? Eller tänk om de tar honom för att jag ser sliten och rufsig ut? Vore inte bra ju. Vore inte så troligt heller, men det är bättre att vara på den säkra sidan. Ska hur som helst bli otroligt spännande att se hur mycket han väger, för jag tror han har lagt på sig rätt rejält! Hoppas det i alla fall.


Hannah-kakor, del 3

Hann inte riktigt med idag, så jag får förklara steg tre med bilder från februari :)

Du behöver:
*Färgad marsipan
*Helst en Non-stick kavel
*Pensel
*Ätbart lim eller vatten
*Kristyr
*Smörpapper eller två bakdukar att kavla marsipanen emellan.



Kavla så tunt du kan, och tryck ut med samma form som tidigare. Limma ett tunt lager ätbart lim på kakan och lägg dit marsipanen. Dekorera med kristyr. Låt torka. Ät!


Solen sken på konfirmanderna!

Idag begav vi oss till Kolbäcks kyrka för att Alexander skulle konfirmeras. Han skötte sig ypperligt, men jag tyckte lite synd om alla konfirmander för det var stekhett i kyrkan och de var ju såklart tvugna att ha på sig de obligatoriska vita kåporna. Ser ju vackert ut i alla fall!

En annan liten herre som skötte sig ypperligt var Niilo. Han var på bra humör hela tiden, och babblade på rätt bra i kyrkan. Förstod nog inte varför jag och Kimmo var så tysta. Men han sken upp när vi började sjunga, som alltid.

Efter kyrkan var det fika. Fantastisk god smörgåstårta och en massa goda kakor (som alltid i Kolbäck).

Tyckte Alexander valde en riktigt bra dag att konfirmeras på, med det här härliga vädret!









Eftersom Niilo aldrig sover när vi träffar folk, så däckade han sekunden vi satte oss i bilen på väg hem till Västerås. Jag och Kimmo passade på att inviga balkongen som sig bör. Med stekande sol och ett glas Pinot Noir, underbart!




Gör om, gör rätt!

Skam den som ger sig...! Glad i hågen for jag till Plantagen och införskaffade fler växter, och mer jord. Den här gången skulle det väl ändå gå bättre?

Den här gången gjorde jag ett snitt längst upp på påsen, och vände ner öppningen i krukan. Det fungerade mycket bättre!





Observera de nya träskorna! Perfekta på balkongen, förstod väl att de skulle komma till användning med detsamma.



Kanske inte superhett med strumpor i, menmen.



Här ovan ser ni min lilla installation. Det ska in två likadana ljustakar till, men jag måste såga till dom, för de ska vara i olika nivåer. De här ljushållarna hittade jag på Lagerhaus för 39:-/st. Som hittat!

Vi lyckades även he upp spaljén. Hurra för oss!



Nu ska vi göra iordning oss här hemma, för vi ska på Alexanders (Kimmos yngsta systerson) konfirmation. Det ska bli jättemysigt! Hoppas Niilo sköter sig i kyrkan bara, men det ska nog gå bra.

Annars får vi se vad dagen bjuder på. Jag ska göra klart Hannah-kakorna förstås, så ni får den sista delen i trestegs-receptet. Hoppas även på en långpromenad, och så ska vi borra upp de nya hyllorna i hallen som vi ska ha skor på. Spännande värre!

Del 2 "Hannah-kakor"

Efter att degen har fått svalna ordentligt är det dags att kavla ut. Mördeg kan man som sagt göra miljontals kakor av. Jag visar bara hur jag gör Hannah-kakor.


Saker som kan vara bra att ha är:

*Tehållare för att strö ut mjöl (eller så använder ni händerna/decilitermått - blir lite mer jämt med en ströare bara)
*Bakduk
*Non-stick kavel
*Uttryckare
*Mördegen för bövelen!


Bra sällskap är viktigt!



Snåla inte med mjölet!



Kavla ut och tryck ut



Å sen skjuts in i ugnen ca 10 minuter på 170-175 grader. Kolla redan efter fem minuter om de är klara. Den här degen (om man har gjort rätt) ger extremt spröda och luftiga kakor. Vill man ha tjocka så får man ta i ( typ 1½ cm i tjocklek/kaka. De rinner ut, speciellt om man har stora mått).

Del 3 kommer imorgon!

Farmor Ruths mördegsrecept!/ Hannahkakor del 1

Här kommer ett riktigt bra recept på mördeg. Av mördgen kan man göra en himla massa olika kakor, eller behålla den precis som den är. Jag håller just nu på med mina "Hannah"-kakor, så detta är steg ett.

Mördeg:

4½-5 dl vetemjöl
3/4 dl socker
200 g smör
smaktillsats (i Hannah-kakorna använder jag vanilj)
1 äggula eller ett ägg.

Lägg drygt hälften av mjölet i en hög på bakbordet. (Arbeta in resten senare eller använd vid utbakningen.) Tillsätt sockret och ev.smaktillsats. Hacka eller skär matfettet i bitar. Tillsätt också äggulan.

Smula sönder matfettet med fingertopparna. Arbeta snabbt ihop alltsammans. Degen ska bara precis hänga ihop. Arbetar man den för länge blir den seg och kakorna blir inte möra.

Låt den färdiga degen vila svalt ett tag, gärna i kylskåp. Det räcker med några timmar, men det gör inget om den ligger längre. Deg som fått vila svalt går lättare att baka ut. Skall degen formas till rullar som sedan ska skäras till kakor vinner man också på om rullarna har fått ligga kallt.

Vi nöjer oss så för tillfället. Jag återkommer med bilder och instruktioner på hur Hannah-kakorna blir till!

SysterYster på besök

På eftermiddagen kom min syster och hälsade på! Vi åt lite mat och babblade strunt. Hon hade med sig en supersöt pyjamas och en dräggellapp till Niilo (han är mer eller mindre som en konstant vulkanutbrott av dräggel). Men inga tänder syns! Visst är han svullen i tandköttet och så...men han kanske inte får några tänder. Vem vet? Han kanske drägglar tills han är 74 år...

Niilo har två miner. Antingen är han superglad, eller så ser han ut som ett frågetecken. Kommer gå bra för honom i livet... :)





Kimmo slängde ihop en god middag. Gräddstuvade makaroner blandat med paprika & chilli, västerbottenost & champinjoner och bacon. Oväntad kombo kanske men svinigt gott. Blev matlåda tills imorgon också. Hurra!

Sen var det dags för syrran att tacka för sig, och Ståhl/Koskela-kollektivet gick på kvällspromenad.
Nu har jag precis dragit ihop en liten kakdeg som får vila i kylen tills imorgon då jag ska baka av. "Hannah´s specialkakor". Recept kommer alltså imorgon.

Invigde mina träskor på balkongen idag också. Hur gick jag ut på balkongen innan jag hade träskorna egentligen? Säg det den som vet. Som en vind flög jag fram och pratade med min svårplanterade klematis, och drog inglasningen fram och tillbaka och njöt.

TV-kvällen är given. CSI NY och Law & Order S.V.U!

Vilken inledning på ledigheten!

Fick sovmorgon av Kimmo idag till åtta vilket var underbart. Åt frukost, duschade hur länge som helst och sen tog hela familjen en tupplur igen. Sen ville Kimmo umgås med sin motorcykel och jag ville umgås med mina vänner så jag och Niilo begav oss till stan. Inte alltid så lätt att hitta ställen när någon i gänget har barnvagn. Någon i det här fallet var alltså moí! Men till slut fick Global Living leverera.

Anders & Hannah:



Malin & Markus



..och lille Niilo såklart (som några sekunder senare välte ner ett dricksglas med cola på mina nya skor)



Sen var Markus & Anders tvugna att jobba (www.prolounge.se) så Hannah, Malin och jag & Niilo gick vidare en kortis på stan. Hittade ett sånt fint träd på lilltorget.



Snart kommer min syster förbi, och jag känner mig allmänt uppåt. Har tänkt att baka ikväll och imorgon så för er som bryr sig om sånt kommer det komma upp ett mycket gott kakrecept inom det närmsta dygnet.

Hejsvejs så länge!

ByeByeiphone?

Om ni undrar över mitt blygsamma bloggande idag så beror det helt enkelt på att jag inte har haft någon uppkoppling via internet i telefonen. Drygt! Upptäckte det dessutom när jag skulle ta en promenad ner på stan. Inget internet = ingen radio.  Men promenaden var härlig ändå för solen sken och jag drog på mig kjol och grejer. Lovely!

Har varit ute precis hela dagen. Först gick vi till fotograf Eggeborns för att se hur bilderna på Niilo blev och vilka vi ville ha till album & tackkkort. Han är ju så söt så det var ju rätt svårt att välja. Känns ju hemskt att välja bort någon...för tänk om man ångrar sig? Tur att Eggeborns sparar allt! Sen gick jag och Kimmo till Waynes (som alltid) och åt en riktigt god lunch. Niilo som blir ett halvår idag var på ett strålande humör.



Efter lunchen hade jag såna skavskor av mina skinnstövlar att jag gick och köpte mig ett par nya skor. Lägger ut en bild imorgon. Ett par somriga beiga från Peak Performance. Kändes riktigt bra...tills jag fick skavsår i dom också. Kanske inte var helt genomtänkt att gå in ett par skor i 1½ timme när man aldrig använt dom förr. Kände mig som Sally. Kommer ni ihåg henne?

 Gick förbi jobbet en sväng och snackade lite skit. Var riktigt kul att se alla välbekanta nunor. Lyckades till och med lura Tobbe på en fika. Svängde förbi Lindex innan jag traskade hemåt igen, och köpte halvårspresenter till Niilo.

Fulsöt body. Kunde inte låta bli!


Hittade även ett par schyssta badbraxor som han kan krypa omkring i på stranden. Även dessa på Lindex.


Lite fulsöta dom också. Men jag gillar´t!

När jag kom hem hade klockan hunnit bli halv fem, så det var bara att peta i Niilo lite mellanmål och packa om skötväskan. Sagt och gjort lämnade vi av Niilo hos mor och far medan jag och Kimmo dansade salsa för sista gången den här terminen. Men vi satsar nog på fortsättningskursen i höst! Det är ett riktigt roligt gäng som dansar. Det var lite vemodigt att det var sista lektionen, men vi får dansa på den inglasade balkongen istället.
Efter salsan stannade vi kvar rätt länge hos madre y padre. Vi åt tacos, och diskuterade allt möjligt. Så mysigt! Halvårspojken ville dock inte somna som vanligt när vi är hos folk, men så fort vi kom hem slocknade han.

Imorgon får vi se vad som hitts på. Hoppas på fint väder!

Ett par träskor rikare!

Var på inredningsfika på countrybutiken (shabby chick/vitt/romantiskt). Ibland måste man unna sig. Faktiskt. Så från mitt hårt insparade kapital tog jag hela 600:- och köpte ett par nya pjucks. Och inte vilka pjucks som helst. Ett par träpjucks! Här är mina anledningar:

* Perfekta att ha på balkongen när man planterar. Då slipper man ta fram gummistövlarna ;)
* Kommer sitta som ett smäck när jag i sommar befinner mig på Öland och strosar runt i trädgården.
* Dom var nedsatta drygt 200:-!
* Det är världens snyggaste träskor.
* De är ergonomiska och därmed bra att gå i och därmed bra för hälsan!




Är de inte helt fantastiska? Bilden är lånad från www.tizzla.se

Ska bara försöka få Kimmo att förstå detta också. Wish me luck! Niilo skötte sig exemplariskt i butiken. Han är så snäll den där lilla tokern. Imorgon blir han hela sex månader. Kan inte säga det utan att fälla en liten tår nästan. Jag blir så stolt och glad. Samtidigt som man funderar på om det är normalt att tiden går såhär fort.

Niilo somnade i vagnen när jag promenerade hem från butiken, men jag lyckades på nåt vis få av honom ytterkläderna utan att han vaknade. Lite tröttare kille =) Kimmo är och spelar med sitt band så jag hoppas på att han kommer hem snart så vi hinner växla några ord innan det är dags att sova igen. Imorgon tror jag att det är sista salsalektionen. Mamma & Pappa sitter barnvakt, och efteråt ska vi äta middag där. Ska bli jättemysigt att få krama om lilla pappsen som är lite sliten efter operationen.

Hoppas ni har haft en bra dag! 


Mms- bloggar från vildmarken!  Jag tog ...

img_6807 (MMS)

Mms- bloggar från vildmarken!  Jag tog mig ut! Och underbart är det dessutom.


Jag är en vampyr...

Ibland fungerar jag helt tvärtom mot vad jag förmodar ett normalt beteende. När solen kommer fram får jag nämligen prestationsångest. Blir glad när jag vaknar, såklart. Men snabbt byts glädjen ut mot nåt slags tvång att slänga på mig kläderna och springa ut innan man totalt har slängt bort dagen. Jag blir matt av bara tanken på allt jag BORDE göra eftersom solen skiner. Men. När jag väl tar mig ut så blir ju allt bra igen. Därför lovar jag här och nu att jag ska ut och gå efter lunchen. Ska skicka ett mms-inlägg som bevis.

Ett annat märkligt beteende som jag trodde att jag var ensam om är så kallad "lakan-skräck". Men så såg jag på nyhetsmorgon att både Babben & Tilde de Paula led av samma sak. Jag tycker inte om att gå och lägga mig. Jag är så oerhört pigg på nätterna och känner mig nästan lite busig bara för att jag är uppe och alla andra sover. Det är så mysigt! Nästan så att jag kan bli lite irriterad om Kimmo skulle få för sig att vara uppe på natten (inte för att det nånsin kommer hända, för han älskar att gå och lägga sig).

Ja, ni hör ju själv. Icke normalt.

Skogsmulle som jag är kanske ja helt enkelt borde bo i skogen i ett träd, så är jag ju ute dygnet runt. Då behöver jag inte ens tänka på att behöva gå ut eftersom jag redan är ute.





Myskväll!

Efter en oproduktiv men skön dag har jag lyckats packa ihop och förbereda alla paket som jag har sålt på tradera (skönt å rensa i babygarderoben!). Det kanske inte blir så många kronor per paket, men många bäckar små...!

Ett trevligt inslag under eftermiddagen var förresten att min kära vän Hannah kom förbi. Hon hade kak-abstinens
på mina specialkakor med hemligt recept så jag har lovat att baka till henne. Nu har jag ju bakmaskin tack vare bästa Kimmo så det ska väl inte vara några problem!

Mina hemliga specialkakor som Hannah älskar:



Ska nog börja kalla dom för Hannah-kakor minsann!
Dessa kakor är ju inte de vackraste kanske...men ack så goda!

Kimmos pappa är ju en riktig fiskare han, och därför har vi ofta god lax hemma i olika varianter. Idag blev det en riktig höjdare. Laxburgare med chilli & lime-smak, och mangosalsa! YES! I sommar tänker jag nog grilla dessa och göra en fetaostsås till. Niilo har varit lite gnällig idag så det var rätt skönt när han somnade för natten. Tror att det beror på att vi börjar vänja av honom Minifomen (magmedicin för magknip). Vi har gått ner en droppe i veckan från tio droppar och är nu nere i fyra droppar. Det har gått jättebra ända tills igår när vi kom till enbart fyra droppar. Kanske nån magisk gräns där?


Både Kimmo och jag är ju extremt barnsliga och finner att vara föräldrar till en som just nu uppskattar pruttljud och knasiga danser väldigt roligt. Det kommer liksom rätt naturligt för oss eftersom vi inte riktigt har lämnat denna humornivå själva. Problemet blir ju bara när vi kommer på att vi fortsätter att leka Niilo-lekar även när Niilo sover. Men ibland får man ju skärpa till sig. Trots allt är det...

...väldigt skönt att hinna prata med Kimmo på kvällarna och bara vara vi - utan bebisspråk och bebislekar.

Lagom is not my middlename

Om ni trodde att jag överdrev med att jag alltid gör för mycket av allt så spana in senaste veckans matkok till Niilo:



Vad är mitt problem egentligen? Känns som att mitt matmissbruk har nått nya höjder. Jag är precis som min mormor. Äter vi inte mat så pratar vi om mat, och när vi ringer till varandra så är den givna frågan vad vi har ätit, och vad som eventuellt ska ätas senare.

Idag stod det fisk på menyn:



Nu ska jag bekänna något som jag riktigt skäms över. Idag var jag så trött för att Niilo vaknade så tidigt, att jag inte gav honom något mellanmål. Min plan fungerade fint och både jag och Niilo slumrade till. Så får man ju inte göra faktiskt. Skäms på mig!

Han ser ju inte ut att lida direkt:


Efter att ha startat morgonen halv sex, ha...

img_6807 (MMS)

Efter att ha startat morgonen halv sex, har jag precis tvingat Niilo till en tupplur. Eftersom killen har mina gener kan han alltid somna en liten stund bara för att det är mysigt. Men nu är han less och ligger och  blänger på mig som ni ser... Undra va man ska hitta på idag? Vid fint väder var det mammaträff på djäkneberget, men sån tur verkar vi inte ha... Långpromenad får det bli iaf!


Växtvärk!

Ni vet det här uttrycket "Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket"?
Ha det i åtanke när ni planterar.

Jag skulle plantera den nyinköpta klematisen i en gigantisk kruka, och hade en 10kilos säck med rosjord. Lite käckt hoppade jag i passande kläder och lekte trädgårdsmästare a la Bo Rappne (visst heter han så - han i Äntligen Hemma som planterar??). Har sett att han brukar lägga säcken i krukan bara lyfta upp den och vips så ligger jorden i krukan. Utan jordspill och smuts! Så långt är allting bra och logiskt va? Ja - om man nu inte glömmer att göra snittet längst ner och istället gör det längst upp på säcken. Jag la alltså säcken i krukan. Gjorde några snitt från mitten och upp, kände mig skapligt nöjd och sådär mys-händig...tills jag började strö ut jorden och skulle dra upp säcken.... Kimmo kom förbi och tittade lite medlidsamt på mig och frågade om det inte hade varit bättre att snitta säcken i botten. "Jo", sa jag..."Typiskt..."

Hade ju vid det här laget hällt ut hälften av jorden och försökte förgäves få ut säcken. Det slutade med att jag fick ta en kastrull och lägga jorden i en annan kruka, för att sedan ta bort säcken och hälla i jorden i rätt kruka igen. Hehe.

Här gapar jag efter mycket:



Här mister jag hela stycket:



Efter mycket om och men känner jag mig skapligt nöjd med mitt planterande!



OM JAG BARA HADE NÖJT MIG NU HADE BLOGGINLÄGGET VARIT FÄRDIGT NU, MEN NEJ - JAG ÖPPNAR MIN STORA TRUT OCH GAPAR EFTER MYCKET IGEN!


Säger till Kimmo "Ta en bild på mig och Klematisen!"

Här gapar jag efter mycket och mister dessutom hela stycket:



M&M Cookies!

Ett av världshistoriens bästa kakrecept. Och kakor i all ära. Men nybakta kakor med glass....det är det som är grejen! Igår tyckte jag synd om flera personer som behövde muntras upp. Mig själv - för att jag har var sjuk och missade vinkvällen, Kimmo - för han har ont i axeln. Pappa - för han har opererat höften. Vad muntrar upp mer än kakor?

Därmed var baket ett faktum!



Här kommer receptet:

Ca 20 st.

4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
150 g smör
1½ dl strösocker
1½ dl brun farin
2 ägg
2 dl M&M´s

1. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och salt i en skål för sig.
2. Vispa smöret mjukt i en annan bunke tillsammans med de både sockersorterna.
3. Tillsätt äggen ett i taget, och häll i mjölblandningen lite i taget.
4. Hacka godiset i grova bitar och blanda ner i smeten. Låt degen stå kallt i ca 60 minuter.
5. Klicka ut smeten i lika stora klickar på en plåt med bakpapper.

Grädda i mitten av ugnen på 170 grader i 15-20 minuter. Jag brukar köra 15, så de blir mjuka och lite sega i mitten, och knapriga runtom. Mumma!


Volym & Massa? Svammelbrassa!

Ibland är jag så dååååålig! Jag har aldrig varit en fena på att uppskatta hur långt något är, avstånd till saker och ting, hur mycket något väger osv.  Och med aldrig varit en fena menar jag totalt värdelös. Som när jag lagar mat. Av någon anledning så lyckas jag fylla kastrullerna jämt. Lagade barnmat till Niilo idag, äppelpuré och "Monstermos" (rotfruktsmos med broccoli & ärtor). Nu har han mat till typ nästa jul.




Ja! Ni ser ju själva! Aja, ungen lär ju inte svälta iaf. Bra det.
Idag blev det morgon 06.30 hos oss, men det gjorde inget alls för vi hade igår lagt oss oförskämt tidigt för att vara oss. 22.30! Det har nog inte hänt sen...ja, jag vet inte när. Men jag har mått dåligt länge nu och Kimmo var också helt slut så det var lika bra. Och hur pigga var vi i morse? Oförskämt...!

Skulle ha varit på vinkväll hos mammakompis Josefine idag, men jag kände att det kanske var bäst att se till att bli ordentligt frisk. Hoppas på omtag snart! Gillar alla mammagrupper som har vinkvällar på schemat. My kind of group! Men lite lyckades jag fixa idag iaf. Jag och Kimmo införskaffade en klematis (en blomma - ej en könssjukdom), hjälpte min syster som anordade en möhippa att leverera offrets första uppdrag (hon bodde några hus bort från oss bara). Kvinnan såg något förvirrad ut när vi kom och knacka på. Fast det roligaste var nästan när vi 08.00 på morgonen mötte upp gänget som skulle ha möhippan. Det var nästan ingen som kände varandra, och Kimmo presenterade sig "Hej, Kimmo. Det är jag som är strippan". Haha! Humor...

Nu ska vi se om vi lyckas få igång Avatar. Får nästan skämmas, men vi har inte sett den än... So here it goes! Till efterrätt blir det glass med krossade nybakade M&M Cookies (recept kommer imorgon för er som önskar) 

Goder Natter på er.

Måste ju såklart testa alla funktioner som...

img_6807 (MMS)

Måste ju såklart testa alla funktioner som finns på en gång! Hoppas inlägget kommer fram ordentligt. Valde en bild där min kära son boxas med ärtpure.


Ny design!

Nu känns det lite bättre. Nystart i bloggandet. Hoppas jag får med mig min trogna skara? Hoppashoppas :)

För er som är lite nya och vill läsa på om mig (låter ju lite befängt att skriva men who knows??) är det bara att läsa på www.varakajsa.se.

Idag har jag äntligen kommit igång med promenaderna igen efter ett kräkmaraton som gjorde att jag kom i ett par jeans igen. Inget ont som inte för något gott med sig. Jag är ju långt ifrån en ytlig människa (fråga min sambo) men att behöva gå i stretch resten av livet hade känts sisådär måste jag erkänna. Ser ju fortfarande ut som en zebra på magen och det jag inte göra något åt. Men mest av allt ser magen ut som en ledsen bulldog. Det är rätt roligt faktiskt! Och det här är inget "tyck-synd-om-mig-inlägg". Jag menar det faktiskt! Mitt ärr efter kejsarsnittet kombinerat med viktnedgång har medfört att det blir som två kinder som hänger över snittet. Så nu brukar jag säga godmorgon till lilla voffsingen varje dag, och skratta lite högt för mig själv.

Annars hade det inte hänt så mycket. Har mest varit orolig för pappsen som opererat sig. Men det gick hur bra som helst!

Inglasningen är också helt färdig nu, jag har tackat mina två nya vänner från Polen för allt slit. Passade även på att fråga om jag fick hänga upp en lampa i taket och isåfall vart. Efter diverse missförstånd om att det var en brandvarnare jag ville ha upp, och snack om var kom jag fram till att jag nog inte vågar borra i taket ändå. Det får lösa sig.

Kimmo behöver ta igen lite jobb imorgon så han kommer inte hem förrän lunch. Då ska jag tvinga ut honom på promenad, och kanske går vi förbi en babygunga så Niilo får dingla lite med tassarna.




Välkommen till min nya blogg!

Har länge funderat på att flytta bloggen och nu sker det! Känns lite vemodigt, men det är lite bättre marknadsföringsmöjligheter här och jag har lite andra planer för min domän www.varakajsa.se. Ni får ha tålamod med mig, än så länge förstår jag nada. Men snabbtänkt som jag är kommer jag förmodligen ha en fantastisk blogg inom några sekunder... eller inte :)