Citroncupcakes med marängtoppar
Från det här receptet blir det ca 40 st.  Själva muffinsreceptet hittade jag i världens bästa inspirationsbok: "Martha Stewart´s Cupcakes". Om du bara gör en halv sats går det bra att använda vanlig elvisp!

NB. Har en omvandlingstabell i ett tidigare inlägg!

3½ cups mjöl
2 msk citronzest
2 msk juice från citron
½ tsk bakpulver
1½ tsk salt
1 3/4 cups osaltat smör, rumstempererat
3 cups strösocker
8 ounces creeme cheese, rumstempererat
7 stora ägg, rumstempererade
1 tsk äkta vaniljextrakt

Florsocker, för att dekorera
Två satser Lemon Curd (recept kommer längre ner)

Hur göra?

1. Börja med att sätta ugnen på 160 grader (325f). Ställ upp muffinsformarna på plåten (gärna dubbla om du inte använder en muffinsplåt). Det ska vara normal storlek på muffinsformarna. Rör ihop mjöl, zest, bakpulver och salt i en skål.

2. Med en elvisp på mediumfart, (eller gärna med en matberedare med visptillbehör om du gör en hel sats) ta ihop smör och socker tills massan blir blek och lite fluffig. Vispa in creeme cheesen. Ställ ner elvispen på låg fart och vispa i äggen, ett i taget tills smeten är jämn och fin. Vispa sedan in citronjuicen och vaniljen. Häll i mjölblandningen i tre omgångar, vartefter du ser att allt mjöl efter var omgång är helt absorberat av smeten.

3. Dela upp smeten jämt i formarna, och fyll de enbart till 3/4 av formen. Baka av, rotera efter halva tiden. Känn efter med en tandsticka om muffinsarna är klara. Det ska inte finnas nån smet kvar på tandstickan om du sticker ner den i muffinsen och tar upp den igen. De borde vara klara på ca 28 minuter, men alla ugnar är ju lite olika. Lägg muffinsarna på galler och låt svalna helt. Dessa muffins håller sig över natten i rumstemperatur, eller i frysen i två månader om de läggs i lufttäta askar.

4. För att dekorera, damma muffinsarna med florsocker. Ta en urkärnare och gör ett hål i mitten av varje muffin. Fyll en spritspåse med lemoncurd. Använd en rund, halvstor spritstyll och fyll muffinsarna helt och låt sippra över lite så det blir som en rund "äggula" i mitten. Fyllda cupcakes kan förvaras upp till en timme i rumsremperatur, och i kyl ytterligare några timmar innan de serveras.

5. Om ni så önskar, så toppa även med en citronmaräng! Enkelt recept kommer här nedan. Marängerna och lemon curden) kan göras någon dag i förväg.

Lemon curd

Den här satsen blir ungefär 2 cups

2 hela ägg + 8 äggulor
1 cup socker
2/3 cup färskpressad citronjuice
2 matskedar osaltat smör som ska vara skuret i små bitar, rumstempererat.

Hur göra?

Blanda de två hela äggen med äggulorna med sockret och citronjuicen i en värmetålig skål som står över vattenbad. Låt värmas och vispa konstant tills blandningen är tjock nog att täcka baksidan av en sked. Ta bort från värmen. Tillsätt smör, en liten bit i taget tills smöret helt är blandad med smeten. Sila av i en annan skål, och täck med plastfilm direkt på ytan för att undvika att det bildas ett skinn på curden. Denna lemon curd kan användas tidigast efter två timmar, och håller sig i kylen upp till två dagar.

Citronmaränger

ca 30 st.

3 st äggvitor
1,5 dl strösocker
5 droppar ättiksprit eller citron
citronzest efter tycke smak

 • Sätt ugnen på 100-125°C.

 • Häll äggvitorna i en skål och tillsätt 1/3-del av sockret samt ättikssprit, el. citronjuice. Ättika/citron ger marängerna fastare form.

 • Vispa först långsamt, sedan kraftfullt tills smeten är så fast att skålen kan vändas upp och ned utan att smeten lossnar. Vänd försiktigt ner resten av sockret.

 • Klicka eller spritsa ut smeten till toppar eller kransar på smord långpanna eller på bakplåtspapper.

 • Grädda mitt i ugen i 45-60 minuter beroende på marängstorlek tills de är torra och lätt lossnar från underlaget.

 • Kommentarer

  Kommentera inlägget här:

  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback